Zoek naar de beschikbare Trouw op uw gewenste datum:
Dagblad Trouw een illegale verzetskrant
Dagblad Trouw is een landelijk ochtendblad. De krant verschijnt zes dagen in de week. Het eerste exemplaar verscheen op 18 februari 1943 met als titel ‘Oranje-Bode’. Dit was ter ere van de geboorte van prinses Margriet. Negenenzestig jaar later, op 15 november 2012, werd ‘Trouw’ uitgeroepen tot European Newspaper of the Year.
Oprichting dagblad Trouw
‘Trouw’ werd in de Tweede Wereldoorlog uitgebracht als een illegale verzetskrant. Een aantal verzetsmensen, waarvan een paar ook voor ‘Vrij Nederland’ schreven, waren op het idee gekomen om de krant uit te brengen. Ze wilden mensen op de hoogte houden van de stand van zaken tijdens de oorlog. Een riskante operatie dat een van de oprichters, Wim Speelman, het leven had gekost. De krantenmakers waren door de Duitsers gewaarschuwd te worden gefusilleerd als ze hun bedrijvigheid niet zouden staken.
Dagblad Trouw werd tijdens de Tweede Wereldoorlog geschreven voor alle zuilen in de Nederlandse samenleving. Iedereen, of ze nu katholiek of hervormd was, hielp mee om de krant te verspreiden. Het was dan ook verwonderlijk dat de krant na de bevrijding zich aansloot bij de politieke partij Anti-Revolutionaire Partij (ARP). Een partij die hoorde bij de gereformeerde zuil. Na de oorlog had men verwacht dat dagblad Trouw niet bij een specifieke zuil zou aansluiten.
Dagblad trouw na de oorlog
Hoofdredacteur Sieuwert Bruins Slot schreef voor dagblad Trouw na de bevrijding volgens het gedachtengoed van ARP. Wellicht kon dat te maken hebben dat hij als fractielid van deze partij in de Tweede Kamer zat. In 1963 kwam daar verandering in. Van de een op de andere dag veranderde Slot zijn schrijfstijl. Waar hij eens koos om voor één religie te schrijven, vond hij op dat moment dat de krant er voor alle religies in de samenleving moest zijn.
Eind jaren zestig, begin jaren zeventig kwam dagblad Trouw in financieel zwaar weer. In 1971 fuseerde de krant met vier protestants-christelijke dagbladen uit Zuid-Holland, ook wel de Kwartetbladen genoemd. Allen hadden geldproblemen. Door samen te gaan hoopten zij weer meer lezers te trekken. Het tegenovergestelde deed zich voort. In 1975 volgde een tweede fusie. Ditmaal door een perscombinatie van krantenuitgevers.
Tot de tweede fusie had dagblad Trouw nooit een redactie van journalisten gehad. De uitgevers hadden voldoende budget om dagblad Trouw een make over te geven. Daarnaast moest er een hoofdredactie komen. Een hoofdredacteur met een journalistieke achtergrond werd pas in 1998 aangesteld.
Dagblad Trouw na 2000
De nieuwe hoofdredacteur was Frits van Exter. Hij had in de redactie van ‘Trouw’ gezeten en wist precies wat er allemaal gaande was. In de jaren dat hij de redactie leidde, werd de krant in nieuwskaternen opgedeeld. Daarnaast kwam hij Exter ook met het idee om een verdiepingsbijlage met veel achtergrond informatie toe te voegen met als titel ‘De Verdieping’.
In 2007 gaf Frits van Exter het stokje ver aan Willem Schoonen. Schoonen was ook geen onbekende met dagblad Trouw. In 1985 kwam hij bij de krant als wetenschapsredacteur. Daarna verbleef hij als correspondent een lange tijd voor Trouw in Brussel. Hij werd in de tijd van Exter teruggehaald om de bijlage ‘De Verdieping’ te gaan leidden.
Onder leiding van Schoonen werden mooie successen geboekt. Op 23 januari 2010 verscheen de 20.000ste editie van dagblad Trouw. Twee jaar later verscheen een nieuwe bijlage, ‘Tijd’, in de zaterdagkrant. Een bijlage met verhalen over het ‘normale’ leven. In datzelfde jaar werd ‘Trouw’ uitgeroepen tot ‘European Newspaper of the Year 2012’. De jury roemde het dagblad met name om de opmaak van de wekelijkse achtergrondbijlagen ‘De Verdieping’, ‘Letter & Geest’ en ‘Tijd’. In deze periode had het dagblad een oplage van 90.883. In 2017 is de oplage gestegen naar 102.631.
Vandaag de dag heeft Cees van der Laan de leiding over de redactie van dagblad Trouw.